štvrtok 5. septembra 2013

Mafaldine s dubákmi

Mafaldine sú hádam rozmerovo najširší typ dlhých cestovín, aké som kedy jedol. Nemôžem si pomôcť, ale nejako mi k nim ten názov nepasuje. Možno aj preto, že som o takom názve cestovín doposiaľ ani nevedel. Tento, zatiaľ u nás neobvyklý typ vaječných cestovín som si taktiež priniesol z potuliek po Toskánsku. Aj v rámci našej pracovnej časti výletu sme navštívili malé mesto Prato, ktoré je od Florencie vzdialené pár kilometrov. V jeho historickom jadre sa nachádza množstvo vychytených obchodov s delikatesami, pekárňami, cukrárňami, kaviarňami a veľmi kvalitnými výrobcami cestovín, kde sme kúpili práve naše mafaldine.  Pastificio Mariotti, rodinný podnik založený v roku 1963, sa však istotne môže zaradiť medzi špičku v tomto sektore. Zámerom jeho návštevy však bolo nakúpiť vynikajúce ručné vyrábané ravioli, no potom, čo nám predavač oznámil, že už z prvej várky všetko vypredal, postačili nám aj mafaldine. Dostali sme od neho rôzne tipy na ich prípravu. Najviac z nich mi zarezonoval práve recept s dubákmi. Zrovna sušené sme ich kúpili v Montepulciane. Už som si ich predstavoval pripravené doma na tanieri a ako sa vzduchom šíri tá vôňa dokonalej kombinácie čerstvých cestovín so smotanovo-dubákovou omáčkou. Nakoniec všetko dopadlo podľa mojich predstáv. Unikátny vzhľad týchto cestovín nemohol ostať bez fotky. Dokonalá práca. Čo myslíte?


K dokonalosti tohto receptu by istotne prispeli čerstvé dubáky, ktoré som však v danom období nemal k dispozícií. Pravdu povediac, boli výborné aj v sušenej verzii.


Na 4 porcie si pripravte:


  • 400 gramov dlhých cestovín (pappardelle, mafaldine, tagliatelle)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 štrúčiky cesnaku
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 70 gramov sušených dubákov (alebo 400 gramov čerstvých)
  • 1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a čierne korenie


V menšej miske nechajte vyluhovať sušené dubáky. Stačí tak 10 až 15 minút. Medzičasom si očistite cesnak a každý strúčik roztlačte hranou noža o pracovnú dosku. Stredne veľkú červenú cibuľu nakrájajte na malé rovnomerné kúsky. Vo väčšej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a prehrejte ho tak 2-3 minúty. Dubáky sceďte a vyluhovanú vodu si odložte stranou. Použijete ju ďalej na podlievanie. Hríby pridajte do panvice, zamiešajte, pridajte soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a nechajte variť ďalších 15 minút. Občas podlejte vodou, ktorú ste si odložili bokom a naďalej varte na miernom ohni tak, aby ste dosiahli tú správnu konzistenciu omáčky. Uvarené cestoviny zmiešajte s dubákovou omáčkou, posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, všetko poriadne premiešajte a povarte ďalšiu minútku, aby sa cesto dokonale prepojilo s omáčkou.


Rady na záver:

Cestoviny servírujte na vopred predhriatých tanieroch. Na zjemnenie a zvýraznenie krémovitosti, pridajte do panvice s dubákmi pol deci smotany na šľahanie. Omáčke tak dodá znamenitú chuť. Neodporúčam pridávať syr. Či už parmezán, alebo pecorino. Tak by ste totižto necítili plnú chuť čerstvých, alebo sušených dubákov. Nezabúdajte na základné pravidlá pri varení cestovín.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára