streda 3. apríla 2013

Tuniakové Maccheroni so cherry paradajkami

Pár týždňov dozadu som sa rozhodol opäť navštíviť obchod s talianskými potravinami Pesto & Co v blízkosti Kamenného námestia v Bratislave. Nemohol som uveriť tomu, keď som tam zbadal plný regál dožlta zabalených cestovín. Už z diaľky som tušil, že sú to cestoviny, ktoré už osemdesiat rokov vlastnoručne vyrába rodina Martelli. Ich výrobňa sa nachádza v Toskánskom mestečku Lari a o ich cestoviny majú záujem nielen špecializované gastronomické obchody, ale aj renomované reštaurácie. Počas môjho pobytu vo Florencii som mal tú možnosť vyskúšať ich a poviem vám, že to bol neopísateľný zážitok.   Z obalu sa môžte dozvedieť, že sa pripravujú zmiešaním prvotriednej múky s vodou a že sú lysované bronzovými valcami, ktoré ich zanechávajú dostatočne pórovité a drsné.  Práve to zabezpečuje ich dokonalé prepojenie s omáčkou. Špeciálna je taktiež aj technika ich sušenia. Bežné priemyselné cestoviny sa sušia pri teplotách 80 až 100 stupňov Celzia vo veľmi krátkom čase. Rodina Martelli ich suší pri teplote 33 až 35 stupňov a to až 50 hodín. Remeselné spracovanie, prvotriedna selekcia múky a tradičné technologické postupy sú silné stránky týchto cestovín, ktoré sa v kvalitatívnom ponímaní zaraďujú na úplne inú koľaj.


Na inú koľaj sa však zaraďuje aj ich cena, ktorá ma však od ich nákupu vôbec neodradila. Z rôznych dostupných druhov som si vybral práve Maccheroni, ktoré som pripravoval s tuniakom a cherry paradajkami.


Na recept pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 menšiu mrkvu
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 nožom roztlačený strúčik cesnaku
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 350 gramov cherry paradajok
  • 200 gramov tuniaka
  • 1 polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňaťky
  • 350 gramov krátkych cestovín (penne, tortiglioni, maccheroni...)
  • soľ a čierne korenie


Vezmite si dostatočne veľkú panvicu a nalejte do nej olivový olej. Mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky.  Na jemnom plameni zohrejte olivový olej s cesnakom. Pridajte mrkvu, cibuľu a podlejte vývarom. Zvýšte plameň pod panvicou, aby sa pridaný vývar rýchlejšie vyparil. Cherry paradajky umyte a nakrájte na štvrtinky. Z nich jednu polovičku odoberte a za pomoci mixéra rozmixujte. Obidve polovičky pridajte do panvice. Posoľte a na miernom ohni varte asi tak 10 minút, aby sa väčšina tekutín odparila. Ak má omáčka primeranú konzistenciu pridajte tuniak a čerstvo namleté čierne korenie. Povarte 5 až 10 minút. Nakoniec pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Uvarené a odcedené cestoviny zmiešajte priamo na panvici s omáčkou. 

Ako sa vyhnúť úplnej katastrofe pri príprave samotných cestovín? Čítajte nasledujúci článok: Desať základných pravidiel ako nepokaziť cestoviny




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára