streda 27. marca 2013

Bruschetta s ančovičkami a cukinou

Sardelky, sardelové očká alebo ančovičky. Rybičky, ktoré mi už pár krát zahnali hlad, keď sa po piatkovej, alebo niekedy aj po sobotňajšej zábave s kamarátmi, vraciam neskoro v noci domov. Sú perfektné. Mám teraz na mysli hlavne tie, naložené v oleji. K dokonalému chuťovému zážitku vám postačí ohriankovaný krajec chleba, maslo, pár sardeliek a ako inak, čierne korenie. V jednoduchosti je krása, ale táto kombinácia je fakt úžasná. A netreba však hovoriť len o tom, ako vám  chlebík s týmito morskými potvorami ulahodí po prebdetej noci, pretože je vhodný aj ako plnohodnotné predjedlo pred vašim obedom. Totižto, z veľmi striedmeho obloženého chlebíka môžme spraviť čosi viac. Zdá sa mi, že perfektným spoločníkom k slanej a výraznej ančovičke je čerstvá cukina. Tieto dve ingrediencie k sebe odjakživa patrili, pretože spoločne vytvárajú  neodolateľnú harmóniu chutí.

Poďme teda na tie bruschette. Vezmite biely chlieb a odrežte z neho pár dostatočne veľkých krajcov a nechajte ich ohriankovať v hriankovači. Ak sa chystáte pripraviť týchto chuťoviek viac, kľudne rozpálte rúru na dvesto stupňov a šupnite ich rovno tam. Budete to mať rýchlejšie, ako v hriankovači. Medzičasom vezmite cukinu, rozrežte ju pozdĺžne na štyri časti a naprieč pokrájajte na tenké kúsky. Pre jednu osobu postačí polka väčšej cukiny. Možno trištvrte. Vezmite panvicu, nalejte do nej 3 polievkové lyžice olivového oleja, jeden pretlačený strúčik cesnaku a kúsok sušenej chilly papričky. Jemne orestujte a pridajte nakrájané cukiny.  Postačí ešte pár štipiek soli, a k tomu asi tak zhruba 15 minút, aby sa cukiny uvarili. Ak to budete mať veľmi suché, kľudne podlejte kúskom teplej vody.



Chlebíky v rúre, by už mali byť hotové. Hneď ako ich odtiaľ vyberiete, potrite ich párkrát cesnakom. Aspoň to konečne chytí poriadne grády. Každú bruschettu ozdobíme poriadnou dávkou uvarených cukín, no a navrch nezabudnite poukladať niekoľko chutných ančovičiek priamo z pohára. Na samotný koniec postačí pár kvapiek olivového oleja  a čerstvo mleté čierne korenie. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára