utorok 29. januára 2013

Panna Cotta

Mnohí z vás už panna cottu určite ochutnali. Veľmi jednoduchý dezert, známy najmä v Taliansku, ktorý sa rozšíril do rôznych kútov sveta. Panna cotta - v preklade "varená šľahačka" - je obľúbená práve vďaka jej lahodnej smotanovej chuti, ktorá sa kombinuje s rozličnými polevami od karamelovej, čokoládovej, mangovej. V tomto príspevku si ukážeme, ako jednoducho pripraviť túto maškrtu v jej základnej verzii.

Pripravte si:

  •  500ml smotany na šľahanie
  • 150g práškového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 3 plátky želatíny

Ako prvé, ponorte želatínové plátky do studenej vody. Stačí tak na 10 minút. Medzičasom si pripravte malý hrniec, do ktorého vlejete smotanu. Pridáte striedku z vanilkového struku. Stačí ho za pomoci ostrého noža pozdĺžne narezať a vybrať jeho strednú aromatickú časť. Smotanu pomaly zohrejte, pridajte cukor, vyžmýkanú želatínu a všetko dôkladne rozmiešajte. Tesne pred bodom varu odstavte a celý obsah hrnca vlejte cez sitko do predpripravených mokrých nádob, alebo formičiek na pečenie. Ja som použil silikónové formy na pečenie muffinov. Niekedy poslúžia aj malé sklenené poháre. Dôležité je nádobu,  alebo formu dôkladne opláchnuť vodou, aby sa vám dala panna cotta pekne vyklopiť na tanier. Formy sú pripravené a teraz rýchlo s nimi do chladničky, kde by mali tuhnúť asi tak 4 až 5 hodín. Po uplynutí tejto doby vyklopte formy na tanier. Ak sa vám to nedarí, pomôžte si tenkým nožom, alebo ponorte formu do teplej vody, aby sa uvarená smotana oddelila. 


Čo sa týka polevy, osobne preferujem karamelovú. Tú pripravíte nasledovne. Zoberte si malý hrniec s hrubým dnom. Nasypte do neho 100 gramov hnedého cukru a na miernom ohni cukor rozpusťte. Pridajte 50 až 70 ml vriacej vody a rýchlo rozmiešajte. Pokiaľ by voda nevrela, cukor by znova stuhol. Upozorňujem, že cukor sa topí pri teplote okolo 140 stupňov Celzia. Takže, keď budete do neho pridávať vriacu vodu, môže dôjsť k prudšej reakcii. Odporúčam použiť kuchynskú rukavicu, alebo utierku. Panna cottu polejte karamelovou polevou a lahodný dezert je na svete. Upozorňujem na to, že tento recept je prudko nákazlivý. Príjemné maškrtenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára